Manos je idealno mjesto na kojem se možete opustiti, a u isto vrijeme i savršeno njegovati.

Pravila privatnosti

PRAVILA PRIVATNOSTI

Privatnost podataka je od velike važnosti za Manos d.o.o. i želimo biti otvoreni i transparentni s  obradom Vaših osobnih podataka.
Stoga imamo pravila koja određuju kako će se Vaši osobni podaci obrađivati i zaštititi.
Tko je voditelj obrade Vaših osobnih podataka?
Voditelj obrade obrađuje Vaše osobne podatke u skladu s važećim pravilima o zaštiti podataka, posebno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (EU) 679/2016 (u nastavku: Opća uredba)
Voditelj obrade: Ivana Kovačić
Manos d.o.o.
Zagreb
Medvedgradska 8
OIB: 49387331263<

Gdje pohranjujemo vaše podatke?
Podaci koje prikupimo pohranjujemo  unutar Europskog gospodarskog područja (EGP), ali se također mogu prenijeti i obrađivati u zemlji izvan EGP-a. Svaki takav prijenos osobnih podataka provest će se u skladu s primjenjivim zakonima. Za prijenose izvan EGP-a  koristimo Standardne ugovorne klauzule i zaštitu privatnosti.

Tko pristupiti vašim podacima?
Nikad nećemo prosljeđivati, prodavati ili mijenjati vaše podatke u marketinške svrhe trećim stranama izvan voditelja obrade. Podaci koji se prosljeđuju trećim stranama koriste se samo za pružanje naših usluga. U nastavku ćete pronaći koje kategorije trećih strana pod svakim određenim postupkom.

Koji je pravni temelj za obradu?
Za svaku specifičnu obradu osobnih podataka koje prikupimo obavijestiti ćemo Vas je li pribavljanje osobnih podataka statutarno ili je obvezno za izvršavanje ugovora te da li ste obvezni  pružiti osobne podataka te moguće posljedica ako ih odlučite ne pružiti.

Koja su vaša prava?
Pravo na pristup:
Imate pravo zatražiti informacije o Vašim osobnim podacima koje držimo u bilo kojem trenutku. Možete nam se obratiti putem e-maila ili putem telefona.

Pravo na prenosivost:
Kad god voditelj obrade obrađuje Vaše osobne podatke automatiziranim sredstvima na temelju  privole ili na temelju ugovora, imate pravo dobiti kopiju podataka u strukturiranom, uobičajenom obliku i strojno čitljivom formatu, te imate pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade. To uključuje samo osobne podatke koje ste nam poslali.

Pravo na ispravak:
Imate pravo zatražiti ispravak Vaših osobnih podataka ako su netočni, uključujući i pravo na dopunjavanje nepotpunih osobnih podataka.

Pravo brisanja:
Imate pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka koje je voditelj obrade obrađivao sukladno čl. 17. Opće uredbe osim u sljedećim situacijama.

Pravo na prigovor na obradu na temelju legitimnog interesa:
Imate pravo prigovoriti obradi osobnih podataka koja se temelji na legitimnom interesu voditelja obrade i koji neće nastaviti obrađivati osobne podatke u takve svrhe, osim ako legitimni interes za obradu ne nadilazi interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva .

Pravo prigovora na izravni marketing:
Imate pravo prigovoriti izravnom marketingu, uključujući analizu profiliranja koja je napravljena za izravne marketinške svrhe.

Možete se isključiti iz izravnog marketinga na sljedeće načine:
slijedeći upute u svakoj marketinškoj pošti
putem e-mail-a ili na telefon voditelja obrade

Pravo na ograničenje obrade:
Imate pravo tražiti da voditelj obrade ograniči obradu Vaših osobnih podataka pod sljedećim okolnostima:
ako se suprotstavite legitimnom interesu voditelja obrade da obrađuje osobne podatke, voditelj obrade će ograničiti svu obradu takvih podataka čekajući provjeru legitimnog interesa
ako osporavate točnost osobnih podataka, voditelj obrade će ograničiti svu obradu takvih podataka na razdoblje provjere točnosti osobnih podataka
ako je obrada nezakonita možete se suprotstaviti brisanju osobnih podataka i zatražiti ograničenje uporabe umjesto svojih osobnih podataka
ako voditelj obrade više nema za osobnim podacima za potrebe obrade, ali je to potrebno za vas da postavite, ostvarite ili branite pravne zahtjeve.

Kako možete ostvariti svoja prava?
Zaštitu podataka shvaćamo vrlo ozbiljno i zato nas možete kontaktirati putem
e-maila: dpo@manos.hr
telefona: 01/5615089

Službenik za zaštitu osobnih podataka:

Imenovali smo službenika za zaštitu podataka kako bismo osigurali da kontinuirano obrađujemo vaše osobne podatke na otvoren, točan i legalan način. Možete se obratiti našem službeniku za zaštitu podataka na [dpo@manos.hr] i napisati DPO kao predmet ili putem telefona: 01/5615089.

Pravo na pritužbu nadzornom tijelu:
Ako smatrate da voditelj obrade obrađuje Vaše osobne podatke na nezakoniti način, možete nas kontaktirati. Imate i pravo podnijeti prigovor nadzornom tijelu.

Ažuriranja naše obavijesti o privatnosti:
Možda ćemo morati ažurirati naša Pravila privatnosti. Najnovija verzija Pravila privatnosti uvijek su dostupna na našoj web stranici. Obavijestit ćemo Vas o svim materijalnim promjenama u Pravilima privatnosti, na primjer promjene svrhe obrade osobnih podataka, identiteta izvršitelja obrade  ili vaših prava.

 

 

SLUŽBA ZA KORISNIKE

Zašto koristimo vaše osobne podatke?
Koristit ćemo vaše osobne podatke za upravljanje Vašim upitima, za rješavanje pritužbi i jamstva za proizvode i tehničku podršku putem e-pošte, telefona i putem društvenih medija.
Internet stranica sadrže forme i informacije koje omogućuju brzi elektronički kontakt s nama, kao i izravnu komunikaciju s nama, što također uključuje i opću adresu tzv. elektronske pošte (e-mail adresu). Ako ispitanik kontaktira voditelja obrade putem e-pošte ili putem obrasca za kontakt, osobni podaci koje je podnio ispitanik automatski se pohranjuju. Takvi osobni podatci koje ispitanik dobrovoljno isporučuje voditelju obrade čuvaju se kod voditelja obrade radi obrade i/ili kontaktiranja nositelja. Nema prijenosa tih osobnih podataka trećim stranama.
Možemo vas također kontaktirati ako postoji problem s Vašom narudžbom.

Koje vrste osobnih podataka obrađujemo?
Obradit ćemo sve podatke koje nam date, uključujući sljedeće kategorije

* kontaktne informacije kao što su ime, adresa, adresa e-pošte i telefonski broj
* datum rođenja
* podaci o plaćanju i povijest plaćanja
* kreditne informacije
* informacije narudžbe
* račun ili broj člana u klubu
* sva korespondencija u vezi sa upitom

Tko ima pristup vašim osobnim podacima?
Podaci koji se prosljeđuju trećim stranama koriste se samo za pružanje navedenih usluga.

Koji je pravni temelj za obradu vaših osobnih podataka?
Obrada Vaših osobnih podataka temelji se na zakonitom interesu voditelja obrade.

Vaše pravo na prigovor na obradu na temelju legitimnog interesa:
Imate pravo prigovoriti obradi osobnih podataka koja se temelji na legitimnom interesu voditelja obrade i koji neće nastaviti obrađivati osobne podatke u takve svrhe, osim ako legitimni interes za obradu ne nadilazi interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva .

SPRJEČAVANJE ZLOUPORABE I KAŽNJIVIH DJELA

Zašto koristimo vaše osobne podatke?
Koristit ćemo Vaše osobne podatke kako bismo osigurali da poštujete prava i obveze iz našeg odnosa, a kako bismo spriječili gubitak podataka kroz menadžment sigurnosti podataka i kako bismo spriječili zlouporabu naših usluga.

Također ćemo koristiti Vaše osobne podatke putem video nadzora iz sigurnosnih razloga. Ovi će se podaci koristiti za praćenje incidenata i sprečavanje i prijavljivanje kaznenih djela u našim trgovinama.

Vaši će se osobni podaci upotrebljavati za sprječavanje i za istragu zloupotrebe naših usluga na Internetu, gubitaka i prijevara.

Koje vrste osobnih podataka obrađujemo?
Obradit ćemo sljedeće kategorije osobnih podataka:
• kontaktne informacije kao što su ime, adresa, telefonski broj i e-mail adresa
• video snimke
• povijest narudžbi
• informacije o dostavi
• povijest plaćanja

Tko ima pristup vašim osobnim podacima?
Vaši osobni podaci, koji su proslijeđeni trećim stranama koriste se samo za gore navedene svrhe.

Osobni podaci koji su bitni za obradu incidenata i prijevara mogu se dijeliti s osiguravajućim društvima, upravnim i sudskim tijelima te (lokalnim ili globalnim) izvršnim vlastima za dovršetak istrage. Imajte na umu da takvi primatelji imaju neovisno pravo ili obvezu obrade Vaših osobnih podataka.

Koji je pravni temelj za obradu vaših osobnih podataka?
Obrada Vaših osobnih podataka kako bi se spriječila zlouporaba naših usluga temelji se na našem legitimnom interesu.

Koliko dugo spremamo vaše podatke?
Vaše podatke čuvamo za vrijeme koje trebamo spriječiti i/ili prijaviti potencijalne prijevare i druge prekršaje. Video snimke bit će spremljene u skladu s važećem zakonu, najviše 6 mjeseci.

Vaše pravo na odbijanje obrade vaših podataka:
Imate pravo prigovoriti obradi vaših osobnih podataka koji se temelje na legitimnim interesima voditelja obrade tako što ćete kontaktirati na dpo@manos.hr ili na telefon 01/5615089.

KOLAČIĆI

Naša web stranica koristi kolačiće. Kolačići su tekstualne datoteke koje se pohranjuju u računalni sustav putem internetskog preglednika.
Mnoge web stranice i poslužitelji koriste kolačiće. Mnogi kolačići sadrže takozvani ID kolačića. ID kolačića jedinstven je identifikator kolačića. Sastoji se od niza znakova putem kojeg se internetske stranice i poslužitelji mogu dodijeliti određenom internetskom pregledniku u kojem je pohranjen kolačić. To omogućava posjećenim internetskim stranicama i poslužiteljima da razlikuju pojedinačne preglednike od drugih internet preglednika koji sadrže druge kolačiće. Poseban internetski preglednik može se prepoznati i identificirati pomoću jedinstvenog ID-a kolačića.
Korištenjem kolačića, korisnicima naše web stranica možemo pružiti user-friendly osjećaj koji ne bi bilo moguće postići bez upotrebe kolačića. Kada korisnik pristupa web stranici kolačić se pohranjuje na računalni sustav korisnika. Drugi primjer je kolačić košarice za kupnju u online trgovini. Online trgovina pamti stavke koje je kupac stavio u virtualnu košaricu za kupnju putem kolačića.
U bilo koje vrijeme spriječiti postavljanje kolačića putem odgovarajuće postavke web preglednika koji se koristi i stoga može trajno uskratiti postavljanje kolačića. Nadalje, već postavljeni kolačići mogu se izbrisati u bilo kojem trenutku putem internetskog preglednika ili drugih softverskih programa. To je moguće u svim popularnim internetskim preglednicima. Ako ispitanik deaktivira postavljanje kolačića u korištenom internetskom pregledniku, sve funkcije na našoj web stranici možda neće biti potpuno raspoložive.
Naša web stranica prikuplja niz općih podataka i osobnih podataka kada ispitanik ili automatizirani sustav zatraži web stranicu. Ovi opći podaci i informacije pohranjeni su u datotekama dnevnika poslužitelja. Prikupljeni su (1) tipovi i inačice preglednika, (2) operativni sustav koji koristi pristupni sustav, (3) web stranicu s kojeg pristupni sustav dopire do našeg web mjesta (tzv. Preporuke), (4) datum i vrijeme pristupa internetskim stranicama, (5) adresu internetskog protokola (IP adresa), (6) davatelja internetskih usluga pristupnog sustava i (7) sve druge slične podatke i informacije koje se mogu koristiti u slučaju napada na naše informacijske tehnologije. Kada upotrebljavate ove opće podatke i informacije, mi ne donosimo zaključke o ispitaniku. Ove informacije potrebne su kako bi: (1) pravilno isporučili sadržaj naše web stranice, (2) optimizirali sadržaj naših web stranica, kao i oglas, (3) osigurali dugoročnu održivost naših informatičkih tehnologija i web tehnologije, i (4) tijelima nadležnim za provođenje zakona mogli pružiti informacije potrebne za kazneni progon u slučaju cyber-napada. Voditelj obrade anonimno analizira prikupljene podatke i informacije, s ciljem povećanja zaštite i sigurnosti podataka, te osiguranja optimalne razine zaštite za osobne podatke koje obrađujemo. Anonimni podaci zapisa poslužitelja (log) pohranjuju se odvojeno od svih osobnih podataka koje daje ispitanik.

ISPUNJAVANJE PRAVNIH OBVEZA

Zašto koristimo vaše osobne podatke?
Koristit ćemo Vaše osobne podatke kako bi bili u skladu s obvezama iz zakona, sudskih odluka i odluka upravnih tijela.

To uključuje upotrebu Vaših osobnih podataka za prikupljanje i provjeru računovodstvenih podataka u skladu s našim pravilima o čuvanju poslovnih knjiga.

Koje vrste osobnih podataka obrađujemo?
Obradit ćemo sljedeće kategorije osobnih podataka
• broj kupca
• broj narudžbe
• ime i prezime
• poštanska adresa
• iznos transakcije
• Datum transakcije
• OIB (ukoliko je zatraženo ispisivanje R1 računa)

Tko ima pristup vašim osobnim podacima?
Vaši će podaci biti dostavljeni društvima koje pružaju nama uslugu u svezi gore navedenih podataka
(društva koja pružaju uslugu pohrane podataka, IT društva koje pružaju rješenja za knjigovodstvo, upravnim tijelima sukladno zakonskim obvezama).

Koji je pravni temelj za obradu vaših osobnih podataka?
Obrada vaših osobnih podataka je neophodna da voditelj obrade ispunjava svoju zakonsku obvezu.

Koliko dugo spremamo vaše podatke?

Spremit ćemo vaše podatke u skladu s pravilima čuvanja poslovne i računovodstvene dokumentacije.

ODREDBE O ZAŠTITI PODATAKA O PRIMJENI I KORIŠTENJU FACEBOOKA

Na svojim web stranicama voditelj obrade može integrirati ili ima integrirane komponente poduzeća Facebook. Facebook je društvena mreža.

Društvena mreža mjesto je društvenih sastanaka na Internetu, mrežne zajednice koja obično omogućuje korisnicima međusobnu komunikaciju i interakciju u virtualnom prostoru. Društvena mreža može poslužiti kao platforma za razmjenu mišljenja i iskustava, ili omogućiti internetskoj zajednici pružanje osobnih ili poslovnih informacija. Facebook omogućuje korisnicima društvene mreže da uključe stvaranje privatnih profila, učitavanje fotografija i mrežu putem zahtjeva prijatelja.

Operativna tvrtka Facebook je Facebook, Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, Sjedinjene Američke Države. Ako osoba živi izvan Sjedinjenih Američkih Država ili Kanade, voditelj obrade je Facebook Ireland Ltd., 4 trg Grand Canal, luka Grand Canal, Dublin 2, Irska.
Svakim pozivom na jednu od pojedinačnih stranica ove internetske stranice, kojima upravlja voditelj obrade i na kojem je integrirana Facebook komponenta (Facebook plug-in), web preglednik na informacijskom sustavu nositelja podataka je automatski traži preuzimanje prikaza odgovarajuće Facebook komponente iz Facebooka putem Facebook komponente. Pregled svih Facebook dodataka može se pristupiti pod https://developers.facebook.com/docs/plugins/. Tijekom ovog tehničkog postupka Facebook je upoznat s time što je određeni sub-site naše web stranice posjetio ispitanik.

Ako je osoba istovremeno prijavljena na Facebook, Facebook detektira svaki pristup nositelja podataka na naše internet stranice i za cijelo vrijeme trajanja boravka nositelja podataka na našim internetskim stranicama  bilježi podatke o njegovim aktivnostima na našim stranicama. Ti se podaci prikupljaju putem Facebook komponente i povezani su s odgovarajućim Facebook računom nositelja. Ako korisnik klikne na jedan od Facebook-ovih gumba integriranih u našu web stranicu, npr. gumb “Sviđa mi se” ili ako subjekt podnese komentar, tada Facebook podudara ove podatke s osobnim Facebook korisničkim računom nositelja podataka i pohranjuje osobne podatke.

Facebook uvijek prima, putem Facebook komponente, informacije o posjetu našoj web stranici od strane nositelja podataka, kad god se osoba podataka prijavljuje istovremeno na Facebooku tijekom poziva na našu web stranicu. To se događa neovisno o tome pokreće li korisnik podataka na Facebook komponentu ili ne. Ako takav prijenos podataka na Facebook nije poželjan za nositelja podataka, on ili ona to može spriječiti tako da se odjavite s računa na Facebooku prije nego što uputite poziv na našu web stranicu.

Smjernica za zaštitu podataka koju je objavio Facebook, dostupna na adresi https://facebook.com/about/privacy/, pruža informacije o prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka od strane Facebooka. Osim toga, objašnjava se on koje postavke Facebook nudi kako bi zaštitio privatnost predmeta podataka. Osim toga, dostupne su različite opcije konfiguracije kako bi se omogućilo uklanjanje prijenosa podataka na Facebook, na pr. Facebook bloker davatelja usluge Webgraph, koji se može dobiti pod http://webgraph.com/resources/facebookblocker/. Ovu aplikaciju može koristiti ispitanik kako bi se uklonio prijenos podataka na Facebook.

ODREDBE O ZAŠTITI PODATAKA O PRIMJENI I KORIŠTENJU USLUGE GOOGLE ADSENSE

Na svojim web stranicama voditelj obrade može integrirati ili ima integrirane komponente Google AdSense. Google AdSense usluga je online koja omogućuje postavljanje oglašavanja na web stranice trećih strana. Google AdSense temelji se na algoritmu koji odabire oglase prikazane na web stranicama treće strane kako bi se podudarale sa sadržajem odgovarajućeg web mjesta treće strane. Google AdSense dopušta ciljano usmjeravanje internetskog korisnika, a provodi se generiranjem pojedinačnih korisničkih profila.

Operativna tvrtka Googleove AdSense komponente je Alphabet Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, United States.

Svrha Googleove AdSense komponente je integracija oglasa na našoj web stranici. Google AdSense stavlja kolačić na informacijsku tehnologiju predmetnog nositelja. Definicija kolačića je objašnjena u jednom od prethodnih poglavlja ovog dokumenta. Postavljanjem kolačića Alphabet Inc. omogućava analizu korištenja naše web stranice. Svakim posjetom na jednu od pojedinačnih internet stranica kojima upravlja voditelj obrade i u koju je integrirana komponenta Google AdSense, internetski preglednik na informacijskom sustavu nositelja podataka automatski će slati podatke putem Google AdSense komponenta u svrhu oglašavanja na mreži i poravnanja povjerenstava do Alphabet Inc. Tijekom ovog tehničkog postupka poduzeće Alphabet Inc. stječe znanje o osobnim podacima, kao što je IP adresa nositelja podataka koji služi  Alphabet Inc. kako bi razumjeli podrijetlo posjetitelja i klikova i potom stvorili provizije.

Ispitanik može, kao što je gore navedeno, u bilo kojem trenutku spriječiti postavljanje kolačića putem naše web stranice odgovarajućom prilagodbom korištenog web preglednika i time trajno uskraćivati postavljanje kolačića. Takvo prilagođavanje korištenim internetskim preglednikom također bi spriječilo Alphabet Inc da postavlja kolačić na informacijsku tehnologiju podataka nositelja. Osim toga, kolačići koji su već upotrebljavani od strane alata Alphabet Inc. mogu se izbrisati u bilo kojem trenutku putem web preglednika ili drugih softverskih programa.

Nadalje, Google AdSense koristi se tzv pikselima za praćenje. Piksel za praćenje je minijaturna slika koja je ugrađena u web stranice kako bi omogućila snimanje dnevnika i analizu dnevnika pomoću koje se može provesti statistička analiza. Na osnovu ugrađenih piksela za praćenje, Alphabet Inc. može odrediti je li i kada je web stranica otvorila neka osoba i koje su veze na njega kliknuli. Pikseli za praćenje služe, između ostalog, za analizu tijeka posjetitelja na web stranici.

Kroz Google AdSense osobni podaci i informacije – koji također uključuju IP adresu i koji su potrebni za prikupljanje i obračun prikazanih oglasa – prenose se u Alphabet Inc. u Sjedinjenim Američkim Državama. Ti će osobni podaci biti pohranjeni i obrađeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Alphabet Inc. može otkriti prikupljene osobne podatke putem ove tehničke procedure trećim stranama. Google AdSense dodatno je objašnjen pod sljedećom vezom https://www.google.com/intl/en/adsense/start/

ODREDBE O ZAŠTITI PODATAKA O PRIMJENI I UPOTREBI USLUGE GOOGLE ANALYTICS (S FUNKCIJOM ANONIMIZACIJE)

Na svojim web stranicama voditelj obrade može integrirati ili ima  integrirane komponente Google Analytics (s funkcijom anonimnosti). Google Analytics prikuplja i analizira podatke o ponašanju posjetitelja web-lokacija. Usluga web analize prikuplja, između ostalog, podatke o web stranici s koje je osoba došla (tzv. Referrer), koje su podstranice bile posjećene ili koliko su često i za koje vrijeme pregledane podstranice. Web-analiza se uglavnom koristi za optimizaciju web stranice i za provođenje analize troškova i koristi internet oglašavanja.

Operator komponente usluge Google Analytics je Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, Sjedinjene Države.

Za web analitiku putem usluge Google Analytics kontroler koristi aplikaciju “_gat. _anonymizeIp”. Ovom aplikacijom Google skraćuje IP adresu internetske veze nositelja podataka i anonimizira se prilikom pristupa našim web stranicama iz države članice Europske unije ili druge države ugovornice na Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru.
Svrha komponente usluge Google Analytics jest analizirati promet na našoj web stranici. Google prikuplja prikupljene podatke i informacije, između ostalog, kako bi procijenio upotrebu naše web stranice i pružio online izvještaje koji prikazuju aktivnosti na našim web stranicama i pružaju druge usluge vezane uz korištenje naše internetske stranice za nas.

Google Analytics postavlja kolačić na sustav informacijske tehnologije ispitanika. Definicija kolačića je objašnjena u jednoj od prehodnih točaka u dokumentu. Postavljanjem kolačića Google može analizirati upotrebu naše web stranice. Svakim pozivom na jednu od pojedinačnih stranica ove internetske stranice, kojima upravlja voditelj obrade i na kojem je integrirana komponenta usluge Google Analytics, internetski preglednik na informacijskom sustavu nositelja podataka automatski će slati podatke putem Komponenta usluge Google Analytics u svrhu oglašavanja na mreži. Tijekom ovog tehničkog postupka poduzeće Google stječe znanja o osobnim podacima, kao što je IP adresa nositelja podataka, koja Googleu, između ostalog, služi za razumijevanje podrijetla posjetitelja i klikova, te naknadno stvaranje nagodbi.

Kolačić se koristi za pohranjivanje osobnih podataka, kao što su vrijeme pristupa, mjesto s koje je pristup napravljen i učestalost posjeta naših web stranica od strane nositelja podataka. Svakim posjetom na našem Internet stranicama, takvi osobni podaci, uključujući IP adresu internetskog pristupa koji koristi ispitanik, prenijet će se Googleu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi osobni podaci pohranjuju Google u Sjedinjenim Američkim Državama. Google može prenijeti ove osobne podatke prikupljene tehničkim postupkom trećim stranama.

Ispitanik može, kao što je prethodno navedeno, u bilo kojem trenutku spriječiti postavljanje kolačića putem naše web stranice odgovarajućom prilagodbom korištenog web preglednika i time trajno uskraćivati postavljanje kolačića. Takvo prilagođavanje korištenim internetskim preglednikom također bi spriječilo Google Analytics postavljanje kolačića na informacijsku tehnologiju predmetnog nositelja. Osim toga, kolačići koji Google Analytics već upotrebljavaju mogu se izbrisati u bilo kojem trenutku putem web preglednika ili drugih softverskih programa.

Osim toga, ispitanik ima mogućnost prigovora zbirci podataka koje generira Google Analytics, koji se odnosi na upotrebu ove web stranice, kao i obrada tih podataka od strane Googlea i mogućnost da se spriječi opisano prukupljanje osobnih podataka. U tu svrhu, ispitanik mora preuzeti dodatni preglednik ispod veze https://tools.google.com/dlpage/gaoptout i instalirati ga. Ovaj dodatak preglednika govori Google Analyticsu putem JavaScript-a, da se svi podaci i informacije o posjetima internetskih stranica ne prenose u Google Analytics. Instalacija dodataka preglednika smatra se Googleovim prigovorom. Ako je informacijski sustav nositelja kasnije izbrisan, formatiran ili novo instaliran, ispitanik mora ponovno instalirati dodatke preglednika kako bi onemogućio Google Analytics. Ako je dodatni preglednik deinstalirao ispitanik ili bilo koja druga osoba koja se može pripisati svojoj nadležnosti ili je onemogućena, moguće je izvršiti ponovnu instalaciju ili ponovno aktiviranje dodataka preglednika.

Dodatne informacije i primjenjive odredbe o zaštiti podataka od Googlea mogu se preuzeti na adresi https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ i http://www.google.com/analytics/terms/us.htnl. Google Analytics dodatno se objašnjava u sljedećoj vezi https://www.google.com/analytics/.